WADDESMEDANA

  • Gepost op: 3 January 2010
  • Door: losseadmin
Bio: 

Welkom bij " Waddesmedana ", een jaarmarktgroep uit Baardegem
(Jaarmarktgroep is de plaatselijke benaming voor carnavalgroep)

De geschiedenis van Waddesmedana gaat terug tot 1982, toen een groepje van een achttal enthousiaste karnavalisten deelnam aan het ondertussen verdwenen verkleed karnavalbal in de 'Salons Carlton' in Aalst.

We behaalden bij onze eerste deelname al direct de eerste prijs, met als thema 'Champagne': verkleed in een witte broek met een groene pull en een nabootsing van een reuze champagnefles (gemaakt uit ronde waspoedertrommels) op het hoofd. Daar zijn gelukkig geen foto's van bewaard gebleven maar die enigszins geïmproviseerde kostuums leverden ons wel de overwinning. En dat was een probleem: onze groep had geen naam en dat was wel nodig om de uitslag van de verkleedwedstrijd op te maken!

"Waddesmedana " was onze eerste reactie toen de resultaten bekend gemaakt werden en daarmee had de groep op slag zijn naam!

In de jaren nadien groeide de groep aan tot een 15-tal karnavalisten maar we hebben nooit officieel deelgenomen aan het Carnaval in Aalst.

We gingen uit, allemaal verkleed in dezelfde kostuums; prachtig gemaakt door de 'naaimoeder' van een van de leden (bedankt daarvoor, mevrouw Demuynck!).

Tegen ongeveer 1992 waren de meeste leden uit de groep verdwenen omdat ze toegaven aan de klassieke verleidingen van het leven: meisjes, studies, werk, echtgenote, kinderen en dergelijke.

Er zijn toch altijd mensen die geen prioriteiten kunnen leggen!

Twee leden, Philippe en Danny zijn er echter sedert het begin altijd bijgeweest en hielden (koppig?) vol: ieder jaar opnieuw was er begin januari een daguitstap naar de verschillende karnavalwinkels in Aalst, op zoek naar een kostuum om een enigszins actueel thema uit te beelden.

Hun kinderwagen met opbouw en de bierreserve was al die jaren een ontmoetingsplaats voor voormalige leden, zonder dat daarover concrete afspraken gemaakt werden.

In maart 2008 groeide bij een aantal mensen uit Baardegem de idee om ook eens officieel deel te nemen aan de "Faubourgjaarmarkt", jaarlijks einde augustus.

Oorspronkelijk een optocht om het binnenhalen van de laatste oogst te vieren is die uitgegroeid tot een folkloristische manifestatie en evolueert de laatste jaren naar een smaakvolle karnavalstoet.

Om als groep deel te nemen is een naam nodig, en dan was 'Waddesmedana' een natuurlijke keuze. Deze naam neemt hierdoor met een vernieuwd ledenbestand een nieuwe start!

Het eerste officiële heroptreden van het vernieuwe Waddesmedana was de deelname als losse groep aan Karnaval Opwijk, begin april 2008.

Ondertussen beschikt de groep over een gerestaureerde oldtimer brandweerwagen (een zogenaamde 'pompier') die dient voor de verplaatsingen en als rijdende discobar.

Fotos

geen resultaten